Νεπτουνάλια (Neptunalia)

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Νεπτουνάλια (Neptunalia)

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Κυρ Μαρ 13, 2016 12:46 pm

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Η 23η μέρα του Ιουλίου είναι αφιερωμένη στην τίμηση του Neptune (Ποσειδώνας), του θεού των Υδάτων και των Θαλασσών. Στους αρχαίους χρόνους, στα μισά της πιο καυτής και ξηρής καλοκαιρινής περιόδου, όπου τα ποτάμια ήταν μειωμένα σε στάθμη, οι Ρωμαίοι επιθυμούσαν από τον θεό Neptune να προστατέψει τα αρδευτικά νερά τους και τις εργασίες τους. Για να το καταφέρουν αυτό, πήγαιναν στα χωράφια και στις πεδιάδες και έχτιζαν μικρά καταφύγια από κλαδιά Δάφνης, τα οποία αποκαλούσαν "Umbrae" (Σκιές). Μέσα σε αυτές τις φυσικές τέντες μπορούσαν να γευματίσουν στην εξοχή, να πιουν φρέσκο νερό καθώς και κρασί για να παραμείνουν δροσεροί τις καυτές αυτές μέρες του καλοκαιριού. Οι πιο πλούσιοι μπορούσαν να θυσιάσουν έναν ταύρο στον όνομα του Neptune. Η ολονύχτια κατασκήνωση με φωτιές για μαγείρεμα (μοιράζονταν τον ταύρο της θυσίας με τον θεό) ήταν σύνηθες και η γιορτή συνεχιζόταν και την επόμενη μέρα. Η τίμηση του Neptune αυτή τη μέρα τους εξασφάλιζε βροχές για τις καλλιέργειες τους και απέτρεπαν όποια ξηρασία. Τα Neptunalia ήταν μια ευοίωνη μέρα για να ξεκινήσουν νέα αρδευτικά έργα, τα οποία παρ όλη την ζέστη, ήταν πιο εύκολο να γίνουν το καλοκαίρι απ' ότι άλλες εποχές. Οι σκλάβοι πάντως συνέχιζαν να κάνουν την ζεστή και βαριά δουλειά ούτως ή άλλως.

Ο Νeptune είναι ο θεός των Θαλασσών (ως "Neptune Oceanus") και όλων των Υδάτων για τους Ρωμαίους. Αλλά δεν ήταν από τους πιο τιμημένους και πανίσχυρους των θεών του Ρωμαϊκού Πάνθεον. Ελάχιστα είναι γνωστά για την καταγωγή του. Όταν πρωτοακούστηκε το όνομα του στην Ρώμη, είχε ήδη όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνάμεις του Ελληνικού Ποσειδώνα. Παρά το γεγονός ότι οι ακόλουθοι του μεγάλωσαν σε αριθμό μετά την στάθμιση του με τον Ποσειδώνα, ο Neptune ήταν μακράν λιγότερο γνωστός στους Ρωμαίους ναυτικούς απ'ότι ο Ποσειδώνας για τους Έλληνες ναυτικούς.

Τα Neptunalia ήταν αρχικά κυρίως μια ιδιωτική υπόθεση που απασχολούσε την προστασία του Neptune στο φρέσκο αγροτικό νερό. Έλαβε μεγαλύτερη σημασία σαν δημόσια εθιμοτυπία μετά την απόφαση του Marcus Vispanius Agrippa ( ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός, στενός συνεργάτης του Αυτοκράτορα Αυγούστου) να χτιστεί ναός και στοά προς τιμήν του Neptune. Αυτό έγινε μετά τις ναυτικές νίκες του απέναντι στον Marc Antony στο Azio και λίγο πιο μετά από την αποφασιστική μάχη του Άκτιου το 31π.Χ. Ο ναός του Agrippa ήταν στο Campus Martius ανάμεσα στο Πάνθεον του και τα Λουτρά, και μετά την αφιέρωση του το 25π.Χ. η στοά ήταν το επίκεντρο των δημόσιων απόψεων για τα Neptunalia. Ο Agrippa ήταν μεγάλος λάτρης του θεού και κυκλοφόρησαν νομίσματα προς τιμήν του με εμφανιζόμενο τον Neptune.

O Neptune συνήθως κρατούσε την τρίαινα του και συνοδευόταν από δελφίνια. Ο διάσημος Neptune πάνω σε κοχύλι δεν ανήκει καν στην Αρχαία Ρώμη. Το 6 μέτρα μαρμάρινο άγαλμα τελείωσε το 1761 από τον Pietro Bracci, υπό τις οδηγίες τους αρχιτέκτονα Nicola Salvi σαν διακοσμητικό του Σιντριβανιού Trevi. Σηματοδοτεί το τέλος του Παρθένου Υδραγωγείου, το οποίο αρχικά επεκτεινόταν στην Piazza di Trevi από τον ίδιο τον Agrippa που έχτισε τον Ναό του Neptune όχι μακριά αρκετά από το Πάνθεον.

Τα Neptunalia ήταν μια τυπική μεσοκαλοκαιρινή Μεσογειακή γιορτή, η οποία έπεφτε στη μέση του θερινού ηλιοστασίου και της Εαρινής Ισημερίας. Βορειότερα, και ειδικά οι Κέλτες, το μεσοκαλόκαιρο έπεφτε στο θερινό ηλιοστάσιο, στα μέσα Ιουνίου (Το καλοκαίρι ξεκινάει την Πρωτομαγιά). Και η Μεσογειακή και η Βόρεια γιορτή είχαν να κάνουν με την επιστροφή στην φύση, αν και οι Βόρειοι που είναι συνηθισμένοι με τις καλοκαιρινές βροχές, δεν φαίνεται να είχαν κάποια ιδιαίτερη έμφαση στον εορτασμό, τις προσευχές και τις θυσίες στον Υδάτινο θεό. Οι Ορθόδοξοι Εβραίοι λένε ότι η γιορτή αυτή τιμάει τα προσωρινά καταφύγια στα οποία ζούσαν κατά την Έξοδο τους από την Αίγυπτο.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 20, 2018 11:12 pm