Σουμάνους (Summanus)

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Σουμάνους (Summanus)

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Κυρ Μαρ 13, 2016 12:53 pmΣτις μέρες των Παλαιών, η 20η Ιουνίου ήταν αφιερωμένη στον Summanus. Το ρωμαϊκό θεό του Νυχτερινού Ουρανού και του Νυχτερινού Κεραυνού. Ο ξεχασμένος δίδυμος αδερφός του Jupiter (Δια), του θεού του Φωτεινού Κεραυνού. Το όνομα του είναι εξέλιξη της λέξης "summus" (υψηλότερος). Ίσως να συνδέεται και με το "manus" (χέρι). Οπότε ο συνδυασμός τους να σημαίνει συμβολικά το "Υψηλότερο Χέρι" το οποίο ρίχνει κεραυνούς και αστροπελέκια στην γη.

Ο θεός αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την εποχή του Ρωμύλου, ο οποίος μαζί με τον σύμμαχο του τον Titus Tatious, είχαν δημιουργήσει αρκετές νέες λατρείες. Ο Ρωμύλος είχε καθιερώσει την λατρεία του Jupiter ενώ ο Titus είχε φτιάξει βωμούς για τους Ops, Flora, Vedionis, Saturn, Moon, Vulcan και Summamis. O Πλίνιος δε, αναφέρει ότι οι Ετρούσκοι αναγνώριζαν 9 θεούς του κεραυνού και ο Summanus ήταν μόνο ο ένας από αυτούς, υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ρίζες του είναι από κει. Αλλά ο Summanus μπορεί να ήταν αρχαιότερος.

Στις Ιταλικές Άλπεις υπάρχει ένα βουνό ονόματι Summano, το οποίο συνδέεται με την παράδοση του Summanus. Η περιοχή αυτή ήταν στα όρια της επιρροής τους κουλτούρας των Ετρούσκων. Αυτό δηλώνει ότι ο Summanus ήταν αρκετά εντυπωσιακός για τους Ετρούσκους για να τον υιοθετήσουν από άλλες παραδόσεις. Κατά τον 5ο αι. π.Χ., ο κόσμος πίστευε ότι το όνομα του σημαίνει κάτι άλλο. Ένας συγγραφέας της εποχής, ο Martianus Capella, πίστευε ότι το όνομα του θεού προέρχεται από το " summus manium" ("Ο Υψηλότερος των Ψυχών", των ρωμαϊκών πνευμάτων των νεκρών και επίσης των θεών του Κάτω Κόσμου). Αυτό έφερε μια σύνδεση με τον Pluto, τον θεό του Κάτω Κόσμου.

Σύμφωνα πάλι με τον Πλίνιο, από τους 9 θεούς του κεραυνού των Ετρούσκων, οι Ρωμαίοι κράτησαν μόνο δυο. Τον Jupiter και τον Summanus. Σύμφωνα με μια φράση του " Αποδίδουν τους κεραυνούς της μέρας στον Jupiter, ενώ αυτούς της νύχτας στον Summanus", φαίνεται ότι μέχρι ενός σημείου ο ένας θεός ήταν ίσος και αντίθετος με τον άλλον. Υπάρχει μια επιγραφή του 224 π.Χ. που αναφέρει ότι οι Ρωμαίοι για να κατευνάσουν τον Jupiter, πρόσφεραν θυσία 2 ευνουχισμένα κριάρια, ενώ για τον Summanus, όντας θεός της νύχτας, του πρόσφερα 2 μαύρα ευνουχισμένα κριάρια. Σύμφωνα με τον Άγιο Αυγουστίνο, οι αρχαίοι Ρωμαίοι απέδιδαν μεγαλύτερη τιμή στον Summanus από τον Jupiter.

To 197 π.Χ. δεν είχε κατασκευαστεί καινούριος ναός για τον Jupiter μόνο, αλλά και ο ναός του Summanus χτυπήθηκε από κεραυνό και καταστράφηκε. Μετά από το γεγονός, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι δυνάμεις του νυχτερινού θεού του Κεραυνού εξασθενούσαν. Από την άλλη μεριά, ο Jupiter ήταν και ο αρχηγός στο Ρωμαϊκό Πάνθεον, μια θέση που ενισχύθηκε από τον Έλληνα αντίστοιχο θεό, τον Δια.

Η Ιστορία όμως βοήθησε να διασωθεί ο Summanus αλλά με σκοτεινή φήμη. Και αυτό έγινε τον 16ο αι. από την σύνδεση που έκανε ο Capella. Αυτό φαίνεται ένα δυσάρεστο τέλος για τον θεό του κεραυνού. Αλλά το γεγονός της σύνδεσης του Summanus με τις θεότητες του Κάτω Κόσμου, στην μετέπειτα αρχαιότητα, δεν σημαίνει ότι άξιζε αυτή την σκοτεινή φήμη.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 27, 2018 9:44 am