Βέστα (Vesta)

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Βέστα (Vesta)

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Κυρ Μαρ 13, 2016 12:54 pmH Vesta είναι η παρθένα θεά της εστίας, του σπιτιού και της οικογένειας στην Ρωμαϊκή θρησκεία. Είναι η πρωτότοκη κόρη του Τιτάνα Κρόνου και της Ρέας, και όπως και τα αδέρφια της, την κατάπιε ο πατέρας της. Όταν ο Jupiter (Δίας στο ελληνικό αντίστοιχο πάνθεον) ξέφυγε από την λαιμαργία του Κρόνου και ελευθέρωσε τα αδέρφια του, η Vesta ήταν η τελευταία και έτσι θεωρείται και ως η μεγαλύτερη αλλά και ως η μικρότερη από τους θεούς. Ο μύθος λέει πως ήταν πανέμορφη και προσέλκυσε την προσοχή του Apollo (Απόλλωνας) και του Neptune (Ποσειδώνας) οι οποίοι πολέμησαν για το χέρι της. Η Vesta τους απόρριψε και τους δυο και παρακάλεσε τον Jupiter να της επιτρέψει να παραμείνει για πάντα παρθένα. Έτσι έγινε προστάτιδα θεά του σπιτιού και της εστίας.

Ως Ρωμαία θεά, η Vesta λατρευόταν από το 400 π.Χ περίπου ως και το 400 μ.Χ.. Προς τιμήν της, στης 7 Ιουνίου ξεκινούσαν τα Vestalia. Στο ναό της, οι Αγνές Παρθένες άναβαν ιερή φωτιά την οποία και φρόντιζαν. Η φωτιά ανανεωνόταν από την 1η Μαρτίου (η αρχή του νέου χρόνου για τους Ρωμαίους) και ο ναός ήταν κλειστός για το κοινό κατά τα Vestalia (7 Ιουνίου - 15 Ιουνίου), όπου ως οικοδέσποινες μπορούσαν να περπατήσουν ξυπόλυτες με ταπεινότητα. Όταν τα Vestalia τελείωναν, γινόταν ένα τελετουργικό σκούπισμα του ναού και θεωρούνταν περίοδος κακοτυχίας και κακός οιωνός, μέχρι το σκούπισμα να τελειώσει στον Ποταμό Τίβερη ή σε κάποιο ειδικό μέρος συμφωνημένο από την πόλη. Οι Αγνές Παρθένες θα έπρεπε να παραμείνουν αμόλυντες καθ' όλη την θητεία τους ως υπηρέτριες της Vesta και η τιμωρία για το αντίθετο ήταν να θαφτούν ζωντανές ή (σε μια περίπτωση έγινε αυτό) να χυθεί υγρός μόλυβδος μέσα στο στόμα τους.

Εμφανίζεται πάντα πλήρως ντυμένη με συντροφιά το αγαπημένο της ζώο, το γαϊδούρι. Ήταν προστάτιδα και βοηθός για τους αρτοποιούς της πόλης και καθώς το γαϊδούρι γυρνούσε την μυλόπετρα, έγινε ιερό ζώο προς την Vesta. Συνηθίζεται να κρατάει στα χέρια της μια κατσαρόλα, σύμβολο της εστίας και κομμένα άνθη, σύμβολο της οικογενειακής ζωής. Όπως η αιγύπτια Bastet, η Vesta είχε ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες αλλά ήταν πασίγνωστη και στα δυο φύλα. Η παρουσία της συμβολίζεται με μια ιερή φωτιά στις εστίες και τους ναούς της. Το αντίστοιχο της στο ελληνικό πάνθεον είναι η Εστία. Η σημασία της Vesta για τους Ρωμαίους φαίνεται από την έμφαση τους στο ιερατείο το οποίο ήταν ειδικά αφιερωμένο σε αυτήν, τις "Αγνές Παρθένες" (Vestal Virgins).

Οι Αγνές Παρθένες διαλύθηκαν το 394 μ.Χ. από τον χριστιανό αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α', ο οποίος απαγόρευσε την λατρεία στο όνομα της Vesta μαζί με τους άλλους θεούς των παγανιστών και έκλεισε κάθε σχολείο και ναό. Μετά από 1000 σχεδόν χρόνια, η ιερή φλόγα της Vesta έσβησε για πάντα, καλυπτόμενη από χριστιανικά τελετουργικά.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 20, 2018 11:10 pm