Φριγ (Frigg)

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Φριγ (Frigg)

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Κυρ Μαρ 13, 2016 1:01 pmΗ Frigg (στα αγγλικά "Frigga") στα αρχαία νορβηγικά σημαίνει "Αγαπητός". Το όνομα αυτό ανήκει στην γυναίκα του θεού Odin, βασιλιά των θεών, δίνοντας της την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις θεότητες της Aesir emoticon smile μια από τις δυο φυλές θεοτήτων που λατρεύονταν από τους προ-χριστιανικούς νορβηγούς. Η δεύτερη είναι η "Vanir"). H Frigg είναι επίσης η μητέρα του Baldur, θεού της Αγνότητας και του Φωτός. Η Frigg λατρευόταν ως θεά της Αγάπης, του Γάμου και του Πεπρωμένου. Της απέδιδαν και την δυνατότητα να υφαίνει τα σύννεφα, με αποτέλεσμα να φέρνει ηλιοφάνεια ή βροχές και γονιμότητα στις καλλιέργειες.
Το τέλος του Χειμερινού Ηλιοστασίου στους αρχαίους χρόνους σηματοδοτούσε την αρχή της νέας χρονιάς. Η θεά Frigg καθόταν με το αδράχτι της και ύφαινε το πεπρωμένο των θνητών και των θεών επίσης. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Βόρεια Ευρώπη, την αποκαλούσαν ως "Νύχτα της Μητέρας", γιατί ενώ ήταν η πιο σκοτεινή νύχτα η θεά γέννησε τον θεό Baldur (ο οποίος ήταν λαμπερός σύμφωνα με τις πηγές και ήταν αγαπητός από θεούς και θνητούς). Στις μέρες μας, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που επικαλούνται τις ευλογίες της για τις ετοιμόγεννες γυναίκες, ανάβοντας ένα λευκό κερί. Ως στοργική μητέρα, η ικανότητα της να βλέπει το μέλλον της προκάλεσε μεγάλο πόνο όταν είδε τον θάνατο του αγαπημένου της γιου. Φυσικά, παρόλο που πήρε όλα τα μέτρα που μπορούσε και κάνοντας τον Baldur άτρωτο, το πεπρωμένο του δεν μπόρεσε να αλλάξει εξαιτίας της πανουργίας του Loki.

Οι ικανότητες της στην φροντίδα και την ανατροφή ήταν ευρέως γνωστές. Το ιερό της ζώο ήταν η χήνα. Παρόλο που είναι η θεά προστάτης των εγκύων γυναικών, η Frigg έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει γονιμότητα και την επικαλούνταν για να φέρει στις γυναίκες τον έρωτα τους και τον γάμο. Όμως την επικαλούνταν και αυτοί που ήταν ετοιμοθάνατοι, για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση τους στην άλλη ζωή.

Η Frigg είναι μια "Volva", πρακτικός της εποχής των Βίκινγκς σε μια μορφή προ-χριστιανικής νορβηγικής μαγείας και σαμανισμού, γνωστής ως "Seidr" emoticon smile στα αρχαία νορβηγικά σημαίνει "κορδόνι/κλωστή". Με αυτό μπορούσε με οξυδέρκεια να αλλάξει την πορεία του Πεπρωμένου υφαίνοντας εκ νέου ένα μέρος του Νήματος του Πεπρωμένου. Αφού πρώτα έπεφτε σε κατάσταση τρανς, ταξίδευε ως πνεύμα στους Εννιά Κόσμους για να εκτελέσει τον σκοπό της. Κάτι σαν ευλογία ή προφητεία ή ακόμα και κατάρα.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Απρ 25, 2018 3:13 pm