Φίνριρ, “Αυτός που κατοικεί στους Βάλτους"

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Φίνριρ, “Αυτός που κατοικεί στους Βάλτους"

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Τρι Ιουν 28, 2016 3:34 pmO (αγαπημένος) Φίνριρ είναι από τους πιο διάσημους (από τους πολλούς λύκους) που εμφανίζονται στην Σκανδιναβική Μυθολογία. H σπουδαιότητα του για τους προ-Χριστιανούς Σκανδιναβούς, επιδεικνύεται στην απεικόνιση του πάνω σε πολυάριθμους, διασωθέντες πέτρινους ρούνους καθώς και στην πανταχού παρουσία του σε Αρχαίες Σκανδιναβικές λογοτεχνικές πηγές.

Γονείς του Φίνριρ είναι ο Σκανδιναβικός ψευδο-Θεός Λόκι, ο οποίος είναι και εχθρός και φίλος με τους υπόλοιπους Θεούς της Άσκαρντ, και η γιγάντισσα Angrbodha (Άνγκμποντα, “Αυτή που προμηνύει απελπισία”). Αδέρφια του από την ίδια ένωση είναι η Hel (Χελ, Θεά του Θανάτου και του Κάτω Κόσμου) και το ερπετό Jormungand (Γιόρμουνγκαντ, “Το Μέγα Θηρίο”).

Στην ιστορία “Τα Δεσμά του Φίνριρ” (The Binding of Fenrir), αναφέρεται ότι οι Aesir (Άϊσιαρ) Θεοί ανάθρεψαν μόνοι τους τον Φίνριρ, ώστε να τον έχουν υπό τον έλεγχο τους και να τον εμποδίσουν από το να εξαπολύσει τον όλεθρο και την καταστροφή στους 9 Κόσμους*. Μεγάλωσε με απίστευτα γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα οι Θεοί να τον δεσμεύσουν. Οι δυο πρώτες προσπάθειες τους απέτυχαν εντελώς. Ενώ οι πιο πανούργοι Θεοί τον έπεισαν πως ήταν ένα παιχνίδι για να δουν την δύναμη του, o Φίνριρ κατάφερε να σπάσει τα δεσμά εύκολα. Για την τρίτη απόπειρα, οι Θεοί ανέθεσαν στους Νάνους να φτιάξουν την πιο ισχυρή αλυσίδα που είχαν κατασκευάσει ποτέ, η οποία ωστόσο έμοιαζε να είναι ελαφριά στην εμφάνιση και απαλή στην αφή. Καθώς οι Νάνοι, ήταν οι καλύτεροι στο θέμα αυτό σε όλο τον Κόσμο, ήταν ικανοί να φτιάξουν την αλυσίδα Γκλέϊπνιαρ (Gleipnir, “Ανοιχτό”), από πράγματα που στην ουσία δεν υπήρχαν. Όπως τον ήχο από το πάτημα της γάτας, γένια γυναίκας, τις ρίζες των πετρών, την ανάσα του ψαριού…

Όταν οι Θεοί παρουσίασαν τα δεσμά στον Φίνριρ, άρχισε να υποψιάζεται τι συμβαίνει και αρνήθηκε να δεθεί με τις αλυσίδες, εκτός και αν ένας από τους Θεούς βάλει το χέρι του στο σαγόνι ως υπόσχεση καλής θέλησης. Ο πιο θαρραλέος ήταν ο Tyr (Τίαρ), παρόλο που γνώριζε ότι μπορεί να έχανε το χέρι του. Αρκετά σίγουρος, όταν κατάλαβε ο Φίνριρ ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το ΓκλέΙπνιαρ, έκοψε ολόκληρο το χέρι του Τίαρ. Τα δεσμά δέθηκαν σε έναν βράχο και ένα ξίφος τοποθετήθηκε στο σαγόνι του Φίνριρ για να παραμείνει ανοιχτό. Καθώς ούρλιαξε άγρια και ασταμάτητα, ένα αφρώδες ποτάμι κύλησε από το σαγόνι του και το ονόμασαν Van (Βαν, “Ελπίδα” ή “Προσδοκία”).

Παρά το δυσοίωνο όνομα του Ποταμού, αυτό δεν σήμαινε και το τέλος του Φίνριρ. Κατά το Ράγκναροκ (Ragnarok ,“Η Καταδίκη των Θεών ”), κατάφερε και απελευθερώθηκε από τα δεσμά του και έτρεξε στα πέρατα του κόσμου με το κάτω σαγόνι να ακουμπάει την γη και το επάνω τον ουρανό, καταπίνοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Κατάφερε και σκότωσε τον Όντιν πριν τον εξοντώσει κάποιος από τους γιους του, όπως προέβλεπε η Προφητεία.

*Οι 9 Κόσμοι είναι οι κατοικίες για διάφορους τύπους πλασμάτων και συγκρατούνται μαζί στα κλαδιά και στις ρίζες του Κοσμικού Δέντρου, Yggdrasil (Ίγκντρασιλ) και είναι οι εξής:
1. Μίντγκαρντ (Midgard) - κόσμος των Ανθρώπων
2. Άσγκαρντ (Asgard) – κόσμος των Άϊσιαρ Θεών
3. Βάναχεϊμ (Vanaheim) – ο κόσμος των Βάνιαρ Θεών
4. Γιότουνχεϊμ (Jotunheim) – ο κόσμος των Γιγάντων
5. Νίφελχεϊμ (Niflheim) – ο αρχέγονος κόσμος του Πάγου
6. Μούσπελχεϊμ (Muspelheim) – ο αρχέγονος κόσμος της Φωτιάς
7. Άλφχεϊμ (Alfheim) – ο κόσμος των Ξωτικών
8. Σβάρταλφχεϊμ (Svartalfheim) – ο κόσμος των Νάνων
9. Χελ (Hel) – ο κόσμος της Θεάς Χελ και των Νεκρών


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Δευ Απρ 23, 2018 5:07 am