Πρόσφατα Θέματα

» καλη χρονιααααα και καλως σας βρηκα!!
Πεμ Ιαν 25, 2018 3:49 pm από makia123

» Οι Βαθμοί στη Δρακόντεια Μαγεία
Παρ Ιαν 19, 2018 4:55 pm από Witcher

» Τι είναι η Δρακόντεια Μαγεία;
Παρ Ιαν 19, 2018 10:47 am από Witcher

» Η Φυλακή Μάουντσβιλ
Πεμ Ιαν 11, 2018 5:32 pm από Witcher

» Ανακοινώσεις 2018
Τετ Ιαν 10, 2018 12:49 pm από Witcher

» Eastern State Penitentiary: Το Αληθινό Στοίχειωμα των “12 Πιθήκων”
Τρι Ιαν 09, 2018 11:21 am από Witcher

» Μεταλλική Μαγεία (Metal Magic)
Παρ Δεκ 29, 2017 1:44 pm από Witcher

» Πύρινοι - Οι Μάγοι της Φωτιάς
Παρ Δεκ 29, 2017 11:35 am από Witcher

» Το Απάγκιο εκδοσεις Libron
Παρ Δεκ 29, 2017 1:34 am από Black Panther


ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Μοιραστείτε
avatar
manren
Συντονιστής
Συντονιστής

Άντρας Καρκίνος Χοίρος
Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  manren Την / Το Δευ Ιουν 28, 2010 4:17 pm

Κερούνος ή Κερνούνος – Ο πατέρας όλων. Αναπαριστάται ως ένας δυνατός άντρας με κέρατα ελαφιού. Συχνά, εμφανίζεται με τρία κεφάλια.

Μπρίτζετ – Θεά της ίασης, της έμπνευσης και προστάτιδα των τεχνών.

Κεριντγουέν – Θεά του φεγγαριού, της γεωργίας και της έμπνευσης. Αναπαριστάται ως μια άσχημη γριά μπροστά από μια μαρμίτα.

Ερνέ – Θεός των νεκρών, προστάτης των κυνηγών φαντασμάτων. Συχνά αναπαριστάται με πολύκλωνα κέρατα ελαφιού.

Μόριγκαν – Θεά του πολέμου και της βλάστησης, βασίλισσα των δαιμόνων, τιμωρός του άδικου. Αναπαριστάται με τρία κεφάλια, ή ως νυχτερίδα ή κοράκι ή κουρούνα ή άλογο.

Όγκμα – Θεός της γνώσης και της έμπνευσης, δημιουργός του Δρουιδικού αλφάβητου. Αναπαριστάται ως ένας γέρος σοφός άντρας, με ρούχα από τομάρια ζώων και χρυσές αλυσίδες να βγαίνουν από το στόμα του.

Aengus
Επίσης γνωστός ως "Angus ο νέος", είναι ο Θεός του έρωτα και της αγάπης. Ήταν ένας νεαρός και όμορφος θεός που είχε τέσσερα πουλιά να πετάνε πάνω από το κεφάλι του και ο οποίος ενέπνευσε την αγάπη σε όποιον άκουγε τα κελαηδίσματα των πουλιών. Ήταν γιος του Dagda και της Boann.


Belenus
Eίναι ο Θεός του φωτός και τον αποκαλούν ως τον Φωτισμένο. Τον λατρεύουν από τη Βόρεια Ιταλία μέχρι τη Βρετανία. Είναι υπεύθυνος για την ευζωία των βοδιών και των αγελάδων. Η σύζυγός του είναι η Belisama. Και οι δύο τους μπορούν να συσχετιστούν με την Αθηνά και τον Απόλλωνα, αλλά ο Belenus μπορεί επίσης να ταυτιστεί με τον Ιρλανδό Θεό Bile. Η γιορτή του είναι το Beltaine.

Belisama
Η Θεά του φωτός, της φωτιάς, των θερμών πηγών και της χειροτεχνίας. Έχει χαρακτηρισθεί προστάτιδα των σιδηρουργών, και από τη στιγμή που αγρυπνεί κατά την κατασκευή των όπλων λέγεται ότι είναι θεά και του πολέμου. Είναι η σύζυγος του Θεού Belenus.

Borvo
Ο Θεός των θερμών υδάτων και της θεραπείας. Στην Προβηγκία (Γαλλία) είναι γνωστός ως Bormanus και στην Πορτογαλία ως Bormanious. Ταυτίστηκε με τον Απόλλωνα από τους Ρωμαίους.

Brigid
H Brigid είναι μία κέλτικη Θεά τριπλής φύσεως, κόρη του Dagda. Είναι γνωστή με πολλά ονόματα (Breo Saighead, Brid, Brighid, Brigindo, Brigandu, Brigan, Brigantia, Brigantis, Bride) και είναι προστάτις i.των ποιητών, των προφητών και των θεραπευτών, ii. των τεχνιτών και κυρίως των σιδηρουργών, και iii. των πολεμιστών, επιβλέποντας την κατασκευή όπλων.
Το βασικό της ιερό βρισκόταν στο Kildare της Ιρλανδίας, την φωτιά του οποίου φρόντιζαν άγαμες ιέρειες, γνωστές ως Κόρες της Φωτιάς. Μάλιστα μετά τον εκχριστιανισμό των περιοχών το όνομα της Θεάς μετατράπηκε σε “Αγία Μπρίγκιτ”.

Cerridwen
Η Cerridwen είναι μία από τις σπουδαιότερες Θεές της προχριστιανικής εποχής στον κόσμο των Κελτών. Παρόλο που κατά τη διάρκεια της ιστορίας της αντιπροσωπεύει και τις τρεις όψεις της Θεάς (Παρθένα, Μητέρα, Σοφή Γριά), λατρεύτηκε κυρίως στη τελευταία μορφή, τη μορφή της Σοφής Γριάς. Είναι η Θεά που ενσαρκώνει τη μεταμόρφωση, την αναγέννηση, την μαγεία και την έμπνευση. Η κέλτικη εικονογραφία την συμβολίζει με ένα καζάνι ή έναν αμφορέα που τον κρατάει. Το καζάνι είναι ένας απόκρυφος σύνδεσμος με την γονιμότητα.

Cernunos
Ο “Κερασφόρος”, είναι ο Θεός της γονιμότητας, της ζωής, των ζώων, της ευημερίας και του Κάτω Κόσμου. Λατρευόταν σε όλη τη Γαλατία και η λατρεία του διαδόθηκε εξίσου και στη Βρετανία. Απεικονίζεται με κέρατα ελαφιού και ορισμένες φορές κουβαλά ένα πουγκί με νομίσματα. Το ελάφι είναι σύμβολο της μακροζωίας και της άνοιξης.

Dagda
Ο ιρλανδο-κελτικός Θεός της γης, των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών. Ο κυρίαρχος της ζωής και του θανάτου. Ο Dagda, ή αλλιώς ο Dagda («ο καλός θεός»), είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Θεούς, ο ηγέτης του Tuatha Dι Danann*. Είναι ο κυρίαρχος της μαγείας, ένας έντρομος πολεμιστής και ένας επιδέξιος τεχνίτης. Είναι ο γιος της Θεάς Dana και ο πατέρας της Θεάς Brigid. Σύζυγός του είναι η Morrigan, με την οποία ζευγαρώνει την Πρωτοχρονιά.
Ο Dagda απεικονίζεται σαν να έχει και υπερανθρώπινη δύναμη και όρεξη. Το χαρακτηριστικό του είναι ένα καζάνι με ανεξάντλητα εφόδια, μία μαγική άρπα, με την οποία καλεί τις εποχές, και ένα τεράστιο ρόπαλο, με του οποίου τη μία άκρη μπορούσε να σκοτώσει εννιά ανθρώπους και με την άλλη άκρη μπορούσε να τους επαναφέρει στη ζωή. Χαρακτηριστικό το είναι επίσης οι δύο αξιοθαύμαστοι χοίροι (ο ένας πάντα ψημένος και ο άλλος πάντα αναπτυσσόμενος) και ένα δέντρο που ήταν πάντοτε γεμάτο με φρούτα.
Ένα από τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν είναι το “Ollathir”, που σημαίνει «Θεός των πάντων». Ταυτίζεται με τον Ουαλό θεό Gwydion και τον Γαλάτη Θεό Sucellos.

Dana
Είναι μία γήινη θεότητα. Βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και στο στοιχείο της γης. Είναι η κύρια Θεά του Tuatha Dι Danann και μητέρα πολλών κέλτικων Θεών όπως των Dagda (αν και ορισμένους μύθους παρουσιάζεται ως πατέρας της), Dian Cecht, Ogma, Lir, Lugh και πολλών άλλων.

Epona
Η Θεά των ιπποτών (στα γαλατικά epos σημαίνει άλογο), η παρουσία της οποίας επεκτείνεται και στη μεταθανάτιο ζωή, καθώς συνοδεύει τις ψυχές στο τελευταίο τους ταξίδι. Λατρευόταν σε ολόκληρη τη Γαλατία μέχρι τον Δούναβη και τη Ρώμη. Η λατρεία της τελικά υιοθετήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό και την διέδωσαν σε όποιο μέρος και αν πήγαιναν. Ήταν η μοναδική κέλτικη Θεά που λατρεύτηκε από του Ρωμαίους με έναν ναό στην πρωτεύουσά τους.
Εκτός αυτού ήταν επίσης Θεά των αλόγων, των γαϊδουριών και των βοδιών. Η Epona αναπαρίσταται καθισμένη σε μία σέλα ή ξαπλωμένη πάνω σε ένα άλογο , και άλλες φορές να στέκεται περιτριγυρισμένη από άλογα.

Esus
Το όνομά του θα μπορούσε να σημαίνει «Κύριος» ή «Αφέντης». Εκπροσωπεί τον Ήλιο, όχι μόνο ως κινητήρια δύναμη αλλά και ως δημιουργική ενέργεια.
Είναι ο Θεός της Κόλασης. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία σύνδεση μεταξύ τριών κόσμων: του υπόγειου, του επίγειου και του ουράνιου κόσμου.

Lugh
O Lugh είναι ο Θεός της δεξιοτεχνίας, ο πολυτεχνίτης Θεός. Είναι γιος της Ethne, της Ύλης, και του Cian, του Πνεύματος. Αυτός και η “συνεργάτιδά” του Rosmerta –θεά της ευφορίας- λατρεύονταν κατά τη διάρκεια της Lugnasad (Λούνασα – 1η Αυγούστου).

Morrigan
Η Morrigan είναι η Θεά της μάχης, της γονιμότητας και του αγώνα. Το όνομά της μεταφράζεται είτε ως “Μεγαλοπρεπής Βασίλισσα” είτε ως “Βασίλισσα Φάντασμα”, επίθετα απολύτως ταιριαστά σε αυτήν. H Μorrigan εμφανίζεται ως απλή Θεά αλλά και ως μία ισχυρή Τριπλή Θεά : η νεαρή Macha, η μητέρα Badb και η σοφή γριά Macha. Πάλευε η ίδια σε μάχες ή άλλες φορές πετούσε με μορφή κορακιού πάνω από τους πολεμιστές. Λέγεται ότι η κραυγή της ήταν πολύ πιο δυνατή από τις κραυγές χιλίων ανδρών.

Ogma
Στους κέλτικους μύθους ο Ogma είναι ο Θεός της ευγλωττίας και της μάθησης. Είναι γιος του Θεού Dagda και της Θεάς Dana. Είναι ο ονομαστός δημιουργός του αλφαβήτου ogham (ένα είδος δρυιδικού ρουνικού αλφάβητου).

Rhiannon
Η Rhiannon είναι μία εκδοχή της Epona. Είναι η αφέντρα των ωδικών πουλιών.

Taranis
«Κεραυνός». Ο Θεός του κεραυνού στην αρχαία Γαλατία, ο κυρίαρχος των ουρανών. Μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με τον Δία, αν και η θέση του στο κέλτικο πάνθεο δεν ήταν τόσο σημαντική όσο του Δία στο αρχαιοελληνικό πάνθεον. Το χαρακτηριστικό του είναι ο τροχός, το οποίο είναι σύμβολο του κεραυνού.

Teutates
Ο Teutates είναι ένας θεός που λατρευόταν ιδιαίτερα στη Γαλατία. Είναι ο Θεός του πολέμου, της γονιμότητας και της ευημερίας. Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός των φυλών», από το γαλατικό touta που σημαίνει “φυλή” ή “λαός”. Ο Teutates είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Albiorix (βασιλιάς του κόσμου) και Caturix (βασιλιάς της μάχης). Ο λατρευτές του έκαναν ανθρώπινες θυσίες προκειμένου να τον ικανοποιήσουν. Είναι ισότιμος με τον Θεό Άρη.
Πηγές:
Νεοπαγανισμός, Χαρίκλεια Μήνη, εκδόσεις Αρχέτυπο
Δρουδισμός, Δρούδης Kadith, εκδόσεις Κυβέλη
avatar
Dark Force
Wannabe Μάγος
Wannabe Μάγος

Θηλυκό Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 14/07/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  Dark Force Την / Το Σαβ Αυγ 28, 2010 10:54 am

μανρεκουκο σου εχω αλλη μια....

ονομαζεται Latis στην ουσια ειναι 2 θεοτητες Deus Latis και Dea Latis

στο Etymology της Wikipedia λεει
"The name 'Latis' may conceivably be related to the Proto-Celtic words *lati- meaning 'liquor', *lat- 'day', or *lāto- 'lust"

για αυτη την ξερω οτι προστατευε τα νερα οποτε και στην ετυμολογία πιο πανω μου παει πιο πολυ και το 'liquor'
Goddess of Water and Beer

avatar
manren
Συντονιστής
Συντονιστής

Άντρας Καρκίνος Χοίρος
Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  manren Την / Το Σαβ Αυγ 28, 2010 4:04 pm

εγω σου εχω ενα αλλο θεμα να ψαξεις και ιδιαιτερα ο witcher που ειναι μανα τι κοινο εχουν οι 2 θεοτητες Deus Latis και Dea Latis με τα γνωστα ποκεμον latios και latias
avatar
Dark Force
Wannabe Μάγος
Wannabe Μάγος

Θηλυκό Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 14/07/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  Dark Force Την / Το Σαβ Αυγ 28, 2010 6:51 pm

ποκεμον ε?? χμμ! Laughing
avatar
manren
Συντονιστής
Συντονιστής

Άντρας Καρκίνος Χοίρος
Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  manren Την / Το Κυρ Αυγ 29, 2010 12:07 pm

αληθεια σου λεω δεν κανω πλακα για ψαξε το
avatar
charmed
Wannabe Μάγος
Wannabe Μάγος

Άντρας Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 29/06/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  charmed Την / Το Κυρ Αυγ 29, 2010 5:16 pm

απλα το latios με τον Deus Latis ελεγχοθν το ιδιο στοιχειο.......ενω το latias με την Dea Latis ελεγχουν και τα δυο το ιδιο στοιχειο το νερο........τωρα αν εινα κ τα ιδια ακριβως μεταξυ τους δεν ξερω........
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Απ: ΚΕΛΤΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Δευ Αυγ 30, 2010 3:34 pmTo pokemon LATIOS

To Pokemon LATIAS

Το Latios ειναι απο την λατινη λεξη "latere" το οποιο σημαινει "να εισαι κρυμμενος", "να εισαι αορατος". Το πρωτο μερος του ονοματος ειναι το "lateo" το οποιο οταν το διαβαζεις στα αγγλικα εχει την ακουστικη "Λάτιο", και σημαινει μενω κρυμμενος". H καταληξη "-os" ειναι για να δηλωσει το αρσενικο και η καταληξη "-as" για να δηλωσει το θηλυκο. Τα ονοματα τους τα πηραν λογω της σπανιοτητας τους στην Περιοχη Hoenn και επειδη παρεμεναν κρυμμενα για χρονια αναμεσα στους ανθρωπους.
Ετσι δεν υπαρχει καμια αναφορα για αυτα τα δυο Pokemon με τις δυο κελτικες θεοτητες.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Φεβ 21, 2018 1:13 am