Ορφέας-Ορφισμός-Ορφικοί Ύμνοι

Μοιραστείτε
avatar
selini
Wannabe Μάγος
Wannabe Μάγος

Θηλυκό Φήμη : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 23/10/2010

Ορφέας-Ορφισμός-Ορφικοί Ύμνοι

Δημοσίευση  selini Την / Το Δευ Νοε 29, 2010 1:04 pm

Ο Ορφέας όπως λέγεται ήταν γιος του Απόλλωνα, Θεού του Φωτός και της μουσικής, και της μούσας Καλιόπης. Το όνομα συγγενεύει με το ουσιαστικό όρφνη (σκότος ή νύχτα) και με το επίθετο ορφναίος (σκοτεινός). Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπιση της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας. Λέγεται ότι με τη βοήθεια των Μουσών, αδελφών της μητέρας του έμαθε να χρησιμοποιεί τη λύρα του με τέτοια τέχνη που μάγευε όλα τα οντα του σύμπαντος και κινούνταν ρυθμικά,χόρευαν ή ακόμα τον ακολουθούσαν καθώς έπαιζε.
Για τον θάνατο του λέγεται πως ο Διόνυσος εξοργισμένος επειδή ο Ορφέας κήρυττε σαν μεγαλύτερο από όλους τους Θεούς τον Απόλλωνα έστειλε τις Μαινάδες οι οποίες τον κατακρεούργησαν όταν υπηρετούσε σαν ιερέας του Απόλλωνα στην Μακεδονία

Ο ορφισμός εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα πχ
Το τελετουργικό του ορφισμού περιελάμβανε, καθαρμούς, καθαρότητα βίου, αποχή από βρώση κρέατος και πολλούς εξορκισμούς. Το ζητούμενο μέσα απ' όλα αυτά ήταν η τελική απαλλαγή από τον κύκλο των διαρκών μετενσαρκώσεων, μετέχοντας σε μία διαρκή μυστηριακή ζωή αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο τέλειος εξαγνισμός και η αποκατάσταση της ψυχής στην πρότερη μακαρία κατάστασή της μέσα στην θεία πληρότητα-αθανασία.
Στηρίζεται στη βάση ότι ο άνθρωπος έχει διπλή φύση - καλή και κακή.
Το ανθρώπινο σώμα ήταν ένα ακάθαρτο περίβλημα της ψυχής, μια φυλακή στην οποία βρίσκεται κλεισμένη η ψυχή Πίστευαν ότι η ψυχή πριν φυλακιστεί στο σώμα, ζούσε μακάρια σε άλλον κόσμο. Υποχρεώθηκε να κλειστεί στο σώμα για να τιμωρηθεί το έγκλημα των Τιτάνων. Ο κολασμός τελειώνει με το θάνατο και η ψυχή, εξαγνισμένη, επιστρέφει στο τόπο της μακαριότητας. Αν συμβεί να μην ζήσει ο άνθρωπος δίκαια, η ψυχή δεν θα έχει κτίσει την ποινή της, άρα και θα υποχρεωθεί να ξαναφυλακιστεί σε άλλο σώμα ως τον πλήρη εξαγνισμό της. Επίσης πίστευαν πως οι ψυχές που διαπράττουν αμαρτήματα στον Άλλο Κόσμο, στέλνονται πίσω σ' αυτόν για να τιμωρηθούν, ακριβώς όπως αμαρτήματα που διαπράχτηκαν εδώ τιμωρούνται στον Κάτω Κόσμο.
Στον Άλλο Κόσμο, οι καλοί ζουν σε μακαριότητα και οι κακοί υφίστανται τιμωρία "την οποία κανείς δεν μπορεί να απαλύνει". Εκείνοι που κράτησαν τις καρδιές τους μακριά από την αδικία κατά την διάρκεια 3 ζωών, τόσο στο Πάνω όσο και στο Κάτω Κόσμο, "πηγαίνουν από το Δρόμο του Δία, περνάνε τον Πύργο του Κρόνου και φτάνουν στα Νησιά των Μακάρων". Εκεί η μετανάστευση φτάνει στο τέλος της. Αυτή η ζωή είναι παράλληλη με την άλλη. Η ψυχή ζει και στις δύο διαδοχικά, είναι δυνατόν να διαπράξει αμάρτημα και στις δύο και να τιμωρηθεί και στις δύο.

Οι Ορφικοί Ύμνοι είναι το σύνολο της Ιερής γραμματείας του Ορφισμού.
Ήταν ύμνοι που απάγγειλαν ή τραγουδούσαν κατά την διάρκεια των Ορφικών μυστηρίων στην Αρχαία Ελλάδα. Η λατρεία τους ήταν απόκρυφη προς τους αμύητους πράγμα που μας κάνει να μην γνωρίζουμε ακριβώς τις τελετές που γίνονταν στα μυστήρια καθότι γνώριζαν μόνο οι μυημένοι και από αυτά έχουν σωθεί πολύ λίγα.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Απρ 24, 2018 11:29 am